ΤΟ ΕΡΓΟ

Αντικείμενο και Στόχοι του Έργου

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση (IPF, Idiopathic pulmonary fibrosis, Usual interstitial pneumonia), είναι μια χρόνια, σταδιακή και συνήθως θανάσιμη πνευμονική πάθηση, αγνώστου αιτιολογίας. Ο μέσος όρος επιβίωσης διαγνωσμένων ασθενών είναι περίπου 3 χρόνια, παρόμοιος με τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων. Κλινικά χαρακτηρίζεται από δύσπνοια και μη παραγωγικό βήχα, ελαττωμένες πνευμονικές λειτουργίες και ραδιογραφικά προφανή διάχυτη διήθηση. Ιστολογικά χαρακτηρίζεται από διαφόρου βαθμού φλεγμονής ή/και ίνωσης, υπερπολλαπλασιασμό των διάμεσων ινοβλαστών/μυοϊνοβλαστών-οργανωμένων σε χαρακτηριστικές εστίες, υπερέκκριση συστατικών της εξωκυττάριας μήτρας (Extracellular matrix, ECM), απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων και απώλεια της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του πνεύμονα με κατάρρευση των αεροφόρων χώρων. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική μορφή θεραπείας (εκτός την μεταμόσχευση του πνεύμονα), ενώ χορήγηση κορτικοστεροειδών ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων έχει πολύ μικρή επίδραση στην επιβίωση.

Παρόλο την εντατική έρευνα τα τελευταία 10-15 χρόνια, οι μηχανισμοί παθογένειας στην πνευμονική ίνωση παραμένουν εν πολλοίς άγνωστοι. Γενικά όμως πιστεύεται ότι προσομοιάζουν τους μηχανισμούς μη κανονικής επούλωσης τραυμάτων (wound healing), όπου βλάβες ή/και ενεργοποίηση του επιθηλίου/ενδοθηλίου έχει σαν αποτέλεσμα την μη κανονική ενεργοποίηση μεσεγχυματικών ινοβλαστών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό τους, την διαφοροποίηση τους σε μυοϊνοβλάστες και την υπερπαραγωγή συστατικών της εξωκυττάριας μήτρας (ECM). Η ραγδαία όμως ανάπτυξη της λειτουργικής γονιδιωματικής τα τελευταία χρόνια, έχει προσφέρει νέες ευκαιρίες ερευνητικής προσέγγισης και ανακάλυψης νέων φαρμακευτικών στόχων, παθογενετικών γονιδίων ή/και μηχανισμών.

Το συγκεκριμένο έργο είχε ως στόχους:

§ Την δημιουργία μιας βιοτράπεζας για την πνευμονική ίνωση

§ Την ανακάλυψη γονιδίων γενετικής προδιάθεσης της νόσου

§ Την συστηματική ανάλυση της διαφορικής γονιδιακής έκφρασης της νόσου και την ανακάλυψη νέων παθογενετικών γονιδίων και μηχανισμών

§ Την ανάλυση της βιολογίας συστημάτων της πνευμονικής ίνωσης

§ Την μελέτη του ρόλου της αυτοταξίνης (ΑΤΧ) στην παθογένεια της πνευμονικής ίνωσης

§ Την μελέτη του ρόλου των βλαστοκυττάρων στην παθογένεια της πνευμονικής ίνωσης